1964

Bavi, oftewel Basket Vincentius, wordt opgericht in de parochie Sint-Vincentius. Dat gebeurt onder leiding van de chirojeugd en Frans Wuytack, die onderpastoor van de parochie is. Bavi’s thuishaven is het Jan Yoensplein. Daar kan Bavi gratis over een openluchtplein en ballen beschikken dankzij gemeenteraadlid Cyriel Lootens.

De eerste seizoenen worden gespeeld binnen het Katholiek Vlaams Sportverbond, afdeling basket. Verplaatsingen gebeuren met de fiets of de tram. Sporadisch gaan ze met de wagen, als het een verre verplaatsing is. De chauffeur moet dan noodgedwongen meer dan eens terugrijden. Er is namelijk maar één auto ter beschikking in de ploeg.

De eerste bestuursleden zijn Alfons Tack (voorzitter), Albert Van laecken † (ondervoorzitter), Lucien Schelfaut † (secretaris) en Frans Wuytack (proost). De eerste spelers: Maurice Schelfaut †,  Leon Van Hulle, Marc Praet, Johan Genbrugge en Carlos Genbrugge. Tijdens de eerste match op 15 augustus moet Bavi het onderspit delven van Sint-Martens-Latem met 24-14. Ook op 22 augustus kan Bavi niet winnen: Hoger op versus Bavi eindigt met 41-26.

1967

Bavi maakt de overstap naar de Koninklijke Basketbalbond van België en krijgt stamnummer 1365.

Verder wordt ook een meer professionele aanpak benadert: Romika wordt Bavi’s eerste sponsor, Willy De Clercq wordt aangesteld als trainer en iedere speler krijg een waar Bavi-trainingspak.

Jaren ’70 en ’80

Na een zeer succesvol seizoen promoveert Bavi naar tweede Provinciale. Edmond Stocke † wordt de nieuwe voorzitter. De eerste jeugdploeg is een feit. Bavi begint meer en meer tornooien en festiviteiten te organiseren. Voorzitters en bestuursleden komen en gaan.

Jaren ’90 en ’00

In 1994 start Bavi met een compleet nieuw bestuur. Noodgedwongen moet de eerste ploeg zich terugtrekken uit de competitie.

Jaren ’10

In 2012 start Bavi’s eerste dames seniorenploeg. Twee jaar later blaast de club vijtig kaarsjes uit. De clubnaam verandert definitief in Koninklijke Basket Club Bavi (KBBC Bavi).

Het seizoen ’16-’17 wordt gestart met een volledig nieuw bestuur. Els Mervielde wordt hierbij de eerste vrouwelijke voorzitter van de club.